Dagvatten är regnvatten och smältvatten som tillfälligt rinner på och sköljer av hårdgjorda ytor som till exempel asfalt och hustak. Därigenom kan dagvattnet utgöra en spridningsrisk för de föroreningar som återfinns på dessa ytor. Citaten nedan är hämtade från Naturvårdverket https://naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/regeringsuppdrag/2017/Foreningar-i-dagvatten.pdf
“Områdens markanvändning, trafikdensitet och förekommande
byggnadsmaterial är några av de faktorer som har allra störst påverkan på dagvattnets kvalitet.
Trafik är en av de absolut största källorna till många metaller i dagvatten och korrosion av
metalliska byggnadsmaterial är också en betydande källa (Malmqvist, 1983).”
Påverkan av sådant orenat dagvatten kan nå långt från utsläppskällan.
“Förorenat dagvatten från hårdgjorda ytor måste enligt lag renas innan utsläpp till den naturliga vattenmiljön sker. Samtidigt som att ansträngningar görs på många håll idag så finns ett stort behov av ytterligare åtgärder och en ökad förståelse och kunskap på dagvattenområdet.”
Givetvis så varierar både kvalitet och kvantitet av dagvatten.
Det påverkas dels av användningen av marken (tex en hårt trafikerad väg jämfört med en villaträdgård) och genomsläppligheten, om vi tänker att vi häller ut 1000 liter vatten på en asfalterad yta jämfört med om vi istället häller ut samma mängd på en gräsmatta.
“Stora hårdgjorda arealer, där vattnet förhindras att infiltreras naturligt, ger upphov till stora volymer dagvatten som måste hanteras och avledas. Att inte hårdgöra större arealer mark än nödvändigt är därför viktigt ur ett dagvattenperspektiv.”
Centrum med bilar, gator, byggnader och träd. Källa: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vatten/Avloppsvatten/Dagvatten/
Genom en begåvad hantering av dagvatten kan det, istället för att orenat släppas ut och därigenom förorena våra sjöar och vattendrag med förödande konsekvenser för fiskar m m, fungera som en tillgång i samhället.
Dessutom bidrar en hållbar dagvattenhantering till minskad risk för översvämningar i samhället.
Citatet nedan kommer från Naturvårdverket https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vatten/Avloppsvatten/Dagvatten/
“Dagvattenhanteringen berör hela samhället då ingen har rådighet över helheten. Aktörer såsom myndigheter, kommuner, fastighetsägare, privatpersoner och verksamhetsutövare påverkar och har ansvar för dagvattnets innehåll, flödens storlek och strömningsriktning.”
I arbetet med dagvattenfrågorna har kommunen flera olika roller, nämligen som samhällsplanerare, tillsynsmyndighet, ansvarig för vatten och avlopp liksom markägare och verksamhetsutövare.
Ett ansvar som gäller alla fastighetsägare är att de har ansvar att ta hand om det regn som faller inom sin egen fastighet. Detta gäller alltså oavsett om fastighetsägaren är en privatperson, en näringsidkare eller en kommun.
I kommande inlägg beskriver vi hur Kalmar kommun agerat i ärendet med dagvattenproblematiken i Gamla stan, dels som fastighetsägare men också som ansvarig för VA.
Vad bra att ni utbildar våra politiker och tjänstemän i detta för oss fastighetsägare så viktiga ämnen.
Vi vet kan och förstår, annars sätter de dit oss.
Att politiker inte förstår, tror jag mer handlar om viljan att bygga – till varje pris att få Kalmar att växa – fort. De har inte tid att vänta helt enkelt på att allt kollas upp demokratiskt och enligt lagboken.
Det gäller att känna rätt politiker på rätt plats, vid rätt tillfälle och vara med i rött parti för egen vinning.
Tänk att vi alla vet men alla låter det fortgå.
Flera bor väl själva i ett hus och tar hand om sitt eget regnvatten.
Hoppas att ni tar/får bra betalt för att inte veta och att inte agera kostar oss skattebetalare mer…..
Ni är jättebra på att beskriva ett svårt ämne. Detta är ju ett utbildningsunderlag som alla kommuner borde köpa in från er.
Kalmar kommun gör inte det som finns i alla era lagcitat. De låter all skit hamna i Östersjön. Växjö kommun (alla partier) beslutade för många år sedan att de skulle rena alla sjöar och bli Europas grönaste stad. Jag kan bara hålla med att de lyckats. Kalmar vill nog snarare bli Europas miljö ovänliga stad. VId snöröjning kör de alla snömassor till platsen vid Ölandsbron så det kan rinna ut i havet. (Tror det är kommunen själva som ger tillstånd) Eftersom Johan P’s ledarstil är leadership with fear så vågar ju inga gå emot honom. Härligt att följa resten av alla era inlägg. Kommer säkert att bli mumma.
Men varför ska kommunen ta ansvar för sitt vatten i sina fastigheter?
De är väl inte som vi andra som måste ta hand om vårt vatten?
Jag undrar också om de fastigheter kommunen äger, är de inte köpta för skattemedel?
Då är ju alla vi som betalar skatt delägare till fastigheter, gator mm.
Bara,försöker se att det inte är deras egna pengar och då är det ju enklare att inte vara,så noga tänker jag.
Melvin!! Så klok fin man du är. Du behövs och Inger hopp till en gammal Kalmarborna som håller på att ge upp ..,
Jag trodde denna webbsida skulle granska Kalmar kommun. Nu är det ett ärende som dominerar, dessutom med inlägg från personerna bakom sidan. Det hela är genomskinligt men lyckats till viss del ändå lura några läsare men de flesta i Kalmar är trötta på detta ärende.
Nu kommer förstås samma personer som skriver fejkade inlägg göra likadant med detta inlägg. Det blir spännande och se vilka alias de använder den här gången 🙂
Är kommentaren från Alice T en verklig?
Eller fejkad?
Eller kanske vi från Granska Kalmar skickar den till oss själva?
Bara för att visa att vi även tar in en kommentar från någon som anser att lite olaglig myndighetsutövning är väl inte så farligt.
Ja herre gud!
Snillen spekulerar!
För de flesta läsarna framgår det att inläggen handlar om hur Kalmar kommun och länsstyrelsen i Kalmar län arbetar.
Lite oklart om “Alice T” anser att det är ok att kommunen bryter mot grundlagen?
Ja, myndigheter ska faktiskt ha lagstöd för sina beslut.
Alice T kanske tycker att det är en bagatell att socialnämndens ordförande Roger Holmberg har lite svårt för det här med sekretess?
Det tycker inte vi! Det är grundläggande! Att lagen gäller även Roger Holmberg i rollen som socialnämndens ordförande anser även åklagaren då han nu är åtalad för brott mot tystnadsplikten men det kanske bara är ett fejkat åtal:)
Hur som, det är en fri värld där vi har förmånen att både få tänka och uttrycka oss vilket är fantastiskt.
Att ta del av andra människors åsikter exempelvis på denna blogg upplever många som både lärorikt och engagerande men framförallt helt frivilligt.
Teamwork ……ej så rättsäkert..