Som utgångspunkt för detta inlägg ska vi bara påminna om några fakta.
- Kalmar kommun har olika roller, i detta inlägg avses rollen som fastighetsägare.
- Alla fastighetsägare, alltså även Kalmar kommun i denna roll, ansvarar för det regn som faller inom sina egna fastigheter.
- En av Kalmar kommuns fastigheter är fastigheten Gamla stan 2:4.
- En del av denna fastighet, Gamla stan 2:4, ligger inom ett område som ej är verksamhetsområde dagvatten.
- Ett område som ej ligger inom verksamhetsområde dagvatten erbjuder alltså inte fastighetsägare inom angivet område en anslutningspunkt för att omhänderta sitt dagvatten. Detta betyder inte att dessa fastighetsägare slipper ansvaret att omhänderta det dagvatten som faller på den egna fastigheten utan endast att de inte kan fullgöra detta ansvar genom att ansluta till en anslutningspunkt, detta då fastigheten inte tillhör verksamhetsområde dagvatten.
Den del av Kalmar kommuns fastighet Gamla stan 2:4 som ej ingår i verksamhetsområde dagvatten består i huvudsak av gator och trottoarer.
Dessa gator och trottoarer är asfalterade, dvs ej genomsläppligt material. Minns här jämförelsen i föregående inlägg då vi häller ut 1000 liter vatten på en asfalterad yta jämfört med på en gräsmatta.
På en yta av asfalt kan vattnet ej rinna genom asfalten utan istället rinner det ovanpå asfalten i lutningens riktning.
Åter till Kalmar kommun och deras ansvar för sitt dagvatten (alltså det regnvatten/ snö som faller inom deras fastighet) i den del av fastigheten Gamla stan 2:4 som ej ligger inom verksamhetsområde dagvatten.
Detta ansvar är alltså lagstadgat och inget som man som fastighetsägare kan välja bort.
Hur fullgör då fastighetsägaren till denna del av fastigheten Gamla stan 2:4 (Kalmar kommun) detta ansvar?
Vi har därför ställt frågor till den som idag företräder Kalmar kommun i rollen som fastighetsägare till denna fastighet, Ulrick Hultman.
Enligt uppgift från Ulrick Hultman är denna del av fastigheten ca 5 000 m2 där den absoluta merparten av ytan är asfalterad. Se inom grön markering på bifogad karta nedan.
En bråkdel av denna del av Gamla stan 2:4 avvattnas via en brunn (belägen på Klostergatans södra del) som är kopplad på spillvattenledningen.
Se även bifogad karta Avrinningsområde
Söderportsgatan lutar mot Kungsgatan (från söder mot norr)
Klostergatan lutar mot Kungsgatan och husen/ Söderportsgatan.
Återigen en sammanfattning.
- Vatten rinner ej igenom, utan ovanpå, en hårdgjord yta som t ex asfalt
- Vatten rinner från högsta punkt och nedåt. I detta fall följer alltså vattnet lutningen på den hårdgjorda ytan (asfalten). Alltså från söder och norrut, mot Kungsgatan.
- Bortsett från en gatubrunn i den södra delen av Klostergatan (som är kopplad på spillvattenledningen) finns det inga brunnar, Detta är helt logiskt då det ju inte finns någon dagvattenledning att koppla densamma på eftersom området ej ingår i verksamhetsområde, dagvatten.
Frågan är då hur fastighetsägaren till denna del av fastigheten Gamla stan 2:4 (Kalmar kommun) fullgör sin lagstadgade skyldighet att omhänderta detta dagvatten som faller på samma fastighet?
Svaret på denna fråga är: INTE ALLS!
Fortsättning följer.
De fattar ju inte vad lagen säger. Kommunens politiker och deras tjänstepersoner har noll koll. Skyller ifrån sig och anser att Charlottes hus är hela problemet. De försöker dölja sina brister och få barometerns journalister på sin sida och ber dem att skriva positivt om kommunen och skit om Charlottes hus. Helt sjukt när man inte kan erkänna att man har fel. Tydligen har Johan P mött sin överkvinna. Charlotte borde bli årets eldsjäl.
Gustav . TACK för fina ord. Värmer och ger mig energi att kämpa på . Jag vill enbart bo i mitt hem utan kommunens avlppp och regnvatten som forsar in vid varje regn, även nattetid, måste jag ut och sopa ..fruktansvärt ensamt efter över 8 år. Livet är på vänt med en enorm stress. Hur länge Kalmar kommun tänker strunta i sitt ansvar enligt lagarna… så onödigt och sorgligt. Jag försöker om och om igen förklara detta enkla – vatten rinner neråt! Tillsynsansvariga på samhällsbyggnadsnämnden och länsstyrelsen dröjer ännu med sitt agerande, tyvärr ..
Kämpa på ge inte upp du borde anmäla Anmäla kommunen för skadegörelse av din fastighet