“Korthuset i Kalmar”

För drygt ett år sedan skrev Jonas Nordling, chefredaktör på dagens arena denna artikel https://www.dagensarena.se/redaktionen/korthuset-kalmar/med rubriken “Korthuset i Kalmar”. Artikeln visar på ett utomordentligt sätt flera av de bakomliggande skäl som möjliggjort detta vanstyre av Kalmar kommun där Strûmpelhusets öde (Charlotte Åkerlinds fastighet Akacian 17) endast är ett exempel på konsekvenserna av detta “arbetssätt”

Samtliga citat nedan är hämtade från denna artikel.

“Posten som landshövding i Kalmar verkar vid en snabb anblick närmast vara förhäxad. 2016 fick dåvarande hövding kicken efter flera mustiga avslöjanden om olämpligt beteende. Tillfällig landshövding blev länsrådet Malin Almqvist. Vi kommer tillbaka till henne inom kort.”

 

“Regeringen tillsatte emellertid förre IKEA-vd:n Thomas Carlzon som ny landshövding i Kalmar län 2017. Men bara två år senare så avsattes Carlzon av civilminister Ardalan Shekarabi efter uppgifter om svarta löner.”

 

“Malin Almqvist är inte vem som helst. Hon är före detta moderat toppolitiker i Kalmar, men framför allt gift med socialdemokraten Johan Persson, kommunstyrelsens nuvarande ordförande och kommunalråd sedan 2006. Kalmar starke man, om du så vill.”

 

“Under många år har Kalmarborna följt de sorgliga turerna kring det så kallade Strümpelhuset. Ett gammalt bostadshus som julafton 2012 översvämmades på grund av kraftiga problem med stadens vattenledningar. Ett ärende som till slut hamnade i knät på den nye landshövdingen.

En ytterst delikat situation uppstod, då länsrådet Malin Almqvist alltså är gift med kommunens starke man Johan Persson. Som dessutom är vän med dåvarande civilminister Shekarabi, enligt Barometern.

Turerna kring vattenledningarna leder till slut att länsstyrelsen 2019 kräver att Kalmar kommun ska inrätta en funktionell dagvattenanläggning intill det berörda kvarteret. Kommunen överklagar dock, och vinner på grund av ett formaliafel. Och det är nu det blir riktigt spännande.

Istället för att ta nya tag i saken så väljer länsstyrelsen istället att lägga ned ärendet. Så vad hade hänt? Jo, ändringen sker efter att civilministern flyttat på landshövdingen Carlzon. Samma civilminister som alltså är kompis med Kalmars starke man, som i sin tur är gift med länsrådet som den avsatte landshövdingen hamnat i konflikt med. En indiciekedja värdig ett avsnitt av House of Cards, typ.”

 

“Men det mest intressanta i Barometerns granskning är en intervju med juridikprofessorn Olle Lundin vid Uppsala universitet. Lundin antyder att Malin Almqvist inte borde varit hög chef på länsstyrelsen alltsedan 2017, då hon gifte sig med Kalmars kommunalråd. Det innebär nämligen en jäv som smittar alla på länsstyrelsen, menar han:

Det här är ett så klockrent jäv, så det finns inget utrymme för att ens ha en diskussion om saken.

Det är väl bara att konstatera att inte alla verkar ha delat den uppfattningen.”

 

Next Post

Comments 2

  1. Högt hårfäste says:

    Kalmar kommun är ett stort skämt. Finns knappt en enda kunnig tjänsteman och otrevliga är de också.

  2. Högt hårfäste says:

    Johan Persson är ute och knackar dörr i “underbara Norrliden” skriver han på Facebook. Är valrörelsen igång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Senaste Artiklarna

Kategorier