Regler som gäller rättsförhållanden mellan grannar regleras bl a i Jordabalkens 3:e kapitel.
I JB 3:1 står det att “Var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen”
“Detta är ett uttalande om grannsämja som sätter riktlinjen för relationen mellan grannar och innebär att någon som vidtar en åtgärd på sin egen eller annans fasta egendom måste se till att åtgärden inte orsakar besvär för andra (här avses ett vidare område än de närmsta grannarna).”https://lagen.nu/1970:994
Då det aktuella området i Gamla stan ligger på ett fornminne (Kalmar 94:1) gäller, utöver alla “vanliga” regler i ett detaljplanelagt område dessutom krav på tillstånd enligt Kulturmiljölagen (KML).https://lagen.nu/1988:950
Det som specifikt berör fornminnen framgår av lagens andra kapitel.
Ansvar mm
“21 § Till böter eller fängelse i högst sex månader döms för fornminnesbrott den som uppsåtligen eller av oaktsamhet
- tillägnar sig, förvärvar, gömmer, skadar, ändrar eller avyttrar föremål som enligt 4 § ska tillfalla staten eller hembjudas till staten, eller
- olovligen rubbar, tar bort, gräver ut, täcker över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändrar eller skadar en fornlämning.
Om brott som avses i första stycket har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, döms för grovt fornminnesbrott till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
- gärningsmannen har använt särskild utrustning eller på annat sätt visat särskild förslagenhet, eller
- gärningen utförts vanemässigt, avsett fornfynd av större värde eller omfattning eller medfört en omfattande förstörelse av ett fornminne.
För försök eller förberedelse till grovt fornminnesbrott döms det till ansvar enligt 23 kap.brottsbalken. Lag (2013:548).”
Det är alltså, såsom framgår ovan 2 kap 21§ 2p KML förbjudet att olovligen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.
Tillstånd för att i ett fornminne få göra något av ovan söks hos Länsstyrelsen.
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet utan detta tillstånd gör något av ovan döms till böter eller fängelse i högst sex månader för fornminnesbrott. Ett fornminnesbrott kan även vara grovt enligt 2 kap 21§ 2 st KML.
I fastigheten Gamla stan 2:4 (fastighetsägare Kalmar Kommun) har det under de senaste åren utförts ett stort antal tillståndspliktiga arbeten utan erforderligt tillstånd. Detta har vi skrivit om i tidigare inlägg (“Utförda grävningar i Gamla stan” 20-10-24 samt “Brynolfs bravader” del 1-3 samtliga oktober -20).
Tja! Fick ett tips om denna utbildande blogg i ren juridik, pluggar juristprogrammet i Lund, o här var det mycket fakta att hämta, tack för hjälpen jag inhämtade här.
Lagen är super tydlig. Polis och åklagare borde sätta dit både kommunen och Länsstyrelsen. Länsstyrelsen skall ju se till att lagen efterlevs och det är ju länsrådet som leder och driver det interna arbetet på myndigheten med sina närmaste chefer. Länsrådet har ju varit Johan Perssons fru vilket innebär att ingen av cheferna vågar anmäla om kommunen gör fel. (Rädda att förlora sina jobb)
Barometern eller dagens Kalmar har ju en hel godispåse med saker de kan rota och skriva om. Hoppas de vill. Risken är att Barometrn inte våga skriva illa om Johan P och hans fru.
Ja lagen är mycket tydlig här, problemet i en korrupt stad som Kalmar när det gäller kommun o länsstyrelse är ju rena kafkan i och med att åklagarmyndigheten också kan sättas frågetecken efter. Minns att länsstyrelsen polisanmälde den sparkade husfrun för stölder och förskingring, Barometern hade ett reportage om detta, och bevismaterial var tydligen medskickat? Ändå skrev åklagaren av ärendet? Mycket märkligt. Men som sagt, i en liten småstad där statliga myndigheter o kommun sitter i knät på varandra så blir Kalmar rättsväsende oerhört rättsosäkert, o alla mystiska avskrivningar bör överklagas till både JO och högre rättsinstans. Detta är naturligtvis upprörande, eftersom länsstyrelsen är en rättsvårdande myndighet som gärna sätter dit sin allmänhet om ngt uppstått o samtidigt gör allt i sin makt för att skydda sig själva när de går utanför sina egna regler. Ett tfn till Shekarabi från vännerna Malin o Johan som bad om hjälp att sparka Thomas Carlzon o fick hjälp, vips kastades Thomas ut med familj.
Vad länsstyrelsens skyldighet här är att redovisa för skattebetalarna, vart har dessa miljoner tagit vägen under Malin o Cecilias styrende? Det har skattebetalarna rätt att få veta. En landshövding kan inte bara säga ” hör ni, det fattas ett underskott här på ca 14 miljoner som vi ska jobba hem igen under året 2021? Jaha, men vart har pengarna tagit vägen? Är det en ny landshövding som har övertagit Cecilia o Malins märkliga arbetsmetoder genom stt tala i gåtor. Är det skattepengar som förskingrats? Eller? Man slarvar väl inte bort miljoner under en stillastående pandemi i alla fall? O ingen vettig företagare anställer ju ens under en pandemi? Alltså skattebetalarna kräver ett svar.
Pratat med flera som jobbar i Kalmar kommun. Då det gäller grävningar i gator o allmänna platser sker följande citat återkommande – ”vi behöver inga tillstånd. Vi gräver åt oss själva”. Ibland känner man sig extra smart . Vilka lagrum ger dispanser i typ allt till just denna kommun som ingen annan nyttjar ?????? Hur får detta fortgå?