“Efter polisanmälan – nu ska nämndens arbete granskas
AlingsåsEn granskning kring rättstillämpning och arbetsmiljö – initierad av kommunledningen. Det väntar nu samhällsbyggnadsnämnden efter att den polisanmälts.”
“Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) är tillsammans med vice ordförande Simon Waern (S) och kommundirektör Maria Standar, överens om att man måste agera i detta nu, då ”det är kommunen som helhet som ifrågasätts.” Filipsson hänvisar till att kommunstyrelsen har tillsynsplikt enligt kommunallagen.” vår fetstil
Bägge citaten är hämtade ur en artikel införd i Alingsås tidning 6 december 2021.
I gårdagens inlägg redogjorde vi för samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut (bygglov) och samhällsbyggnadsnämndens beslut (bygglov).
Vi visade också kommunledningskontorets yttrande samt förslag till beslut gällande kommunstyrelsens uppsiktsplikt (10/12-21) samt kommunstyrelsens protokoll (13/12-21).
Här fortsätter vi med kommunledningskontorets fortsatta uppföljning inom kommunstyrelsens uppsiktsplikt.
Uppföljning inom kommunstyrelsens uppsiktsplikt
Samtliga citat nedan är hämtade ur kommunledningskontorets tjänsteskrivelse (4/2-22) gällande uppföljning inom kommunstyrelsens uppsiktsplikt.
Ärendebeskrivning
“Kommunstyrelsen beslutade den 13 december 2021, § 219 att inom kommunstyrelsens uppsiktsplikt kalla samhällsbyggnadsnämnden till samtal med kommunstyrelsen och att genomföra en extern granskning av nämndens rättstillämpning i myndighetsutövning rörande bygglov.”
Förvaltningens yttrande
“Kommunledningskontoret har bistått kommunstyrelsen i genomförandet av uppföljning inom kommunstyrelsens uppsiktsplikt. Den av kommunledningskontoret beställda oberoende granskningen, PM Alingsås- Granskning av beslut daterad den 3 februari 2022, omfattar totalt 74 ärenden under nuvarande mandatperiod 2019–2021, där samhällsbyggnadsnämnden inte har beslutat enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut. Av dessa ärenden finns det nio ärenden som inte vunnit laga kraft och som inte ingår i redovisningen .Det är därmed totalt 65 ärenden som har granskats. Den externa granskningen visar att sex beslut har ändrats, upphävts eller återförvisats av överinstans och att 48 beslut bedöms som sannolika att ha fått ett annat utfall efter prövning i överinstans/er. Det innebär att det är 54 av 65 beslut, det vill säga 83 procent av granskade beslut som kan ifrågasättas utifrån sin förenlighet med gällande rätt.”
“Rapportens slutsats är att merparten av granskade beslut inte är förenliga med gällande rätt.”
“Samhällsbyggnadsnämnden har, vad gäller beslutsfattande, i uppdrag att fatta beslut inom gällande rätt. Det innebär att fatta beslut utifrån lagstiftning, förordningar samt aktuell praxis .”
“Den externa granskningen visar tydligt att förvaltningen har lagt fram kvalitativa och rättsenliga beslutsunderlag till samhällsbyggnadsnämnden, som därmed har haft möjlighet att fatta korrekta myndighetsbeslut. Det kan därmed ses som att samhällsbyggnadsnämnden har tagit över rollen som överprövande rättsinstans och prövat lagstiftningen, istället för att tillämpa den.”
“I dialogen har det även varit diskussion om skillnaden mellan politiska beslut beroende på om det är allmänpolitiska beslut eller myndighetsbeslut.”
“Vad gäller myndighetsutövning mot enskild finns det generellt sett ett mycket litet utrymme för olika beslut, då besluten måste basera sig på vad som gäller enligt nuvarande lagstiftning och praxis på området i förhållande till de faktiska förutsättningarna i ärendet.”
“Samhällsbyggnadsnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen planerar för utbildningar under våren, både i förvaltningslagen och plan-och bygglagen. Vad gäller förvaltningslagen ska utbildningen särskilt kretsa kring vad som gäller vid motivering av beslut. I utbildning om plan-och bygglagen ska extra tyngd läggas vid bestämmelser för undantag för liten avvikelse och lämpligt komplement.”
“Den externa granskningen kan ge vidare vägledning för fortsatt utbildning. Utifrån ovanstående anser kommunledningskontoret att samhällsbyggnadsnämnden befinner sig i en allvarlig situation och att ovanstående samt den externa granskningen är viktigt underlag för kommunrevisionen i kommande ansvarsbedömning samt för kommunfullmäktige inför bedömning och beslut om ansvarsfrihet vad gäller föregående år.”
“Förslag till beslut i kommunstyrelsen
1 Rapporten PM Alingsås-Granskning av beslut daterad den 3 februari 2022 godkänns .
2 Fortsatt uppföljning sker inom ordinarie styrning och ledning ,samt genom uppföljning inom delårsbokslut och årsbokslut.
3 Kommunledningskontoret får i uppdrag ta fram förslag på riktlinjeför samspel mellan politiker och tjänstemän och uppförandekod för förtroendevalda.”
Man undrar vem det är som sitter och höjer områden som Oxhagen, Norrliden m.m. till skyarna i tråden om skjutningen på Flashback. Känns lite misstänksamt.
Känns mönstret igen från Granska Kalmar?
Att vi höjer dessa områden upp i himmelen? Jag bara skojar, jag förstår hur du menar. Jag tror att de flesta med den agendan huvudsakligen är här inne och läser men avhåller sig från att kommentera.
Det har ju förekommit en hel del kommentater här som inte gillar att sanningen skrivs så att säga.
Du har helt rätt! Kommentarer utan substans faller lätt i glömska 🙂
Vem hjälper Kajsa att göra om och göra rätt ? Modigt Kajsa men ack så ensamt för dig.
Svenska lagar och domstolsbeslut håller med Kajsa. Nu gräver kommunen om i hela Gamla stan. Ensamt för dig Peter Akinder och dina medhjälpare. Låt alltid expertis besluta om avlopp och vattenledningar.
VEM Akinder ska betala skadorna på kyrkogårdsmurarna efter alla år av miljöbrott? De kanske aldrig går att återskapa och människor och djur kunde skadats. Skrämmande maktutövning.
Barometern • Publicerad 20 maj 2021
M vill polisanmäla kommunen för misstänkt miljöbrott
Moderaterna har engagerat sig i vattensituationen i Gamla stan. På sittande möte föreslogs att nämnden skulle polisanmäla kommunen och kräva att kommunen omedelbart tar hand om sitt dagvatten i stadsdelen.
Förslagen till beslut presenterades oannonserat av Kajsa Hedin (M), förste vice ordförande, på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde på tisdagen.
Det första yrkandet var att kommunen som fastighetsägare ska ta hand om sitt eget dagvatten från gatorna fram tills dess de sedan tidigare beslutade dagvattenledningarna i Gamla stan kommer på plats. Det andra yrkandet var att samhällsbyggnadsnämnden ska polisanmäla Kalmar kommun för misstänkt miljöbrott.
– Misstänker man brott så ska man anmäla. Vattnet från kommunens gator rinner in på flera ställen som in på kyrkogården och vallgraven. Vi vill att det utreds ordentligt, säger Kajsa Hedin.
Peter Akinder (S), nämndordförande, överraskades av händelsen och är djupt kritisk till moderaternas agerande.
– Detta har naturligtvis nämnden avvisat. Vi har i stället uttalat vårt förtroende för de tjänstemän som har hanterat den här frågan. Att kasta ur sig sådant här utan underlag och beredning och utan förberedelse är inte seriöst. Det är en politisk lekstuga.
Även moderaterna var med på uttalandet om förtroende för tjänstemännen.
– Vi riktar ingen kritik mot dem. Men det här är så komplicerat och tar sådan tid att det kan bli skador som inte går att återkalla. Då måste vi göra något, säger Hedin.
Hon menar att argumentet som framfördes mötet, att det inte går att säga att kommunen ska ta hand om dagvatten från egna gator eftersom det finns fler platser än Gamla stan som inte har dagvattenledningar, inte är hållbart.
– Regeln är att fastighetsägare tar hand om sitt vatten. Här vet vi att det finns problem de senaste nio åren. Om det finns fler liknande ställen så måste Kalmar kommun göra något åt dem också. Vi är skyldiga att göra det. ”Misstänker man brott så ska man anmäla. Vattnet från kommunens gator rinner in på flera ställen som in på kyrkogården och vallgraven. Vi vill att det utreds ordentligt.”
Kajsa Hedin (M), förste vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden
Vem/vilka har gått denna utbildning inom Kalmar kommun i ledande ställning?
Allingsås verkar göra det som är en självklarhet.
Har Kalmar kommun dispens från allt?
Grunderna för god förvaltning
Legalitet, objektivitet och proportionalitet
5 § En myndighet får endast vidta åtgärder som har stöd i rättsordningen.
I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.
Service
6 § En myndighet ska se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla.
Tillgänglighet
7 § En myndighet ska vara tillgänglig för kontakter med enskilda och informera allmänheten om hur och när sådana kan tas.
Det mesta skiljer sig mellan Kalmar och andra kommuner. I Kalmar har man egen lagbok. Det har man alltid haft.
OT.
Varför är det så tyst från JP om liknande händelser? Det är minst ett inbrott om dagen, ingen bryr sig.
“Några tjuvar rensade ett nybyggt hus på Mätarevägen i norra Kalmar på helt nyinsatta vitvaror i helgen.
Diskmaskin, mikro, ugn, spishäll, tvättmaskin, torktumlare värda 75 000 kronor stals i det inflyttningsklara huset, berättar polisen.”