Håkan Roupè är verksamhetschef för enheten Trygghet och säkerhet, Kalmar kommun, och vi vände oss därför till honom med några frågor gällande ordningsvakterna.
Vi ville bland annat veta vad som var bakgrunden till beslutet att anställa ordningsvakterna.
På denna fråga svarar Håkan Roupè att de anställdes efter en period av:
- öppen narkotikaförsäljning
- knivskärningar och
- flera bråk kring Centralstationen och Baronen.
Kommunen tog beslutet att använda ordningsvakter som ett komplement till de insatser polisen gjorde.
Enligt Håkan Roupe`:s svar har polismyndigheten
“inte resursen att ständigt (under frekvent tid) finnas på en plats vilket det fanns behov av. Syftet var att återställa ordningen på platserna och rent allmänt stärka tryggheten I centrala Kalmar.”
Beslutet att anställa ordningsvakterna togs av kommunfullmäktige I november 2017 och verkställdes 2018-01-01.
De är i tjänst under följande tider:
Mån-tors 13.30-22.30
Fre 13.30-01.00
Lör 13.00-01.00
Sön 13.30-21.00
Kostnaden är 3,14 miljoner och totalt är det 8 st ordningsvakter fördelade på 3,75 årsarbetare.
I dessa 3,14 miljoner ingår inte samtliga overheadkostnader, dock ingår enligt budget 200 000 SEK/ år för fordon, bränsle, utrustning och övriga kostnader i summan.
Vi har inte hittat någon information som tyder på att staten ersätter kommunen för dessa kostnader.
Däremot har vi hittat denna fråga ställd av liberalernas Roger Haddad till Morgan Johansson (S) dåvarande justitie- och inrikesminister, nu justitieminister och hans svar som bekräftar det vi anade. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/kommunala-ordningsvakter_H5111202
Kommunala ordningsvakter
“Skriftlig fråga 2017/18:1202 av Roger Haddad (L)
Roger Haddad (L)
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Liberalerna har, som konsekvens av poliskrisen och de stora polisavhoppen, lagt fram ett antal förslag för att hantera den uppkomna situationen. Vår viktigaste åtgärd på kort och lång sikt är att stoppa polisavhoppen och locka tillbaka poliser som slutat. Men det krävs andra, parallella åtgärder.
Ett av våra förslag, som är fullt finansierat i vårt budgetalternativ, är en nationell satsning på 500 miljoner under en övergångsperiod för att medfinansiera minst 2 000 ordningsvakter. Dessa skulle kunna avlasta i det lokala trygghetsarbetet och biträda kommunerna och polisen i det brottsförebyggande arbetet men även i andra viktiga trygghetsskapande och bevakande åtgärder som kommunen eller polisen i dag inte klarar av att hantera.
När vi nu har fått ta del av regeringens och Socialdemokraternas budgetändring för 2018 återfinns inga nya förslag för att stötta kommunernas ekonomi så att de kan anlita ordningsvakter. Det vi ser är att kommunernas kostnader för trygghetsarbetet ökar markant, inte minst för att anlita väktare och ordningsvakter. Det är inte ovanligt att detta grundar sig på lokal polisbrist.
I min valkrets har kommunerna Fagersta och Köping varit beroende av ordningsvakter för att upprätthålla ordningen i kommunen, men vi ser också att dessa ordningsvakter snabbt kan dras in på grund av den kommunala ekonomin.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Kommer regeringen att vidta några åtgärder för att nationellt stötta kommunerna så att de kan anlita ordningsvakter?
Frågan är besvarad Händelser
FördröjdInlämnad: 2018-04-19Överlämnad: 2018-04-20Anmäld: 2018-04-24Sista svarsdatum: 2018-05-02Svarsdatum: 2018-05-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Kostnaderna för dessa ordningsvakter betalas alltså då av kommunen till skillnad från polisen som finansieras av staten.
Att staten härigenom flyttar över kostnader till, i detta fall, kommuninvånarna i Kalmar är värt ett inlägg i sig.
Det är ofattbart hur staten genom att inte fullgöra sitt uppdrag därigenom ” tvingar” kommunen att stå för fiolerna.
Kommunens ordningsvakter började som ett pilotprojekt under 2016 vilket vi beskrev om i föregående inlägg.
Nedan är vårt första mail till Håkan Roupè.
Han lämnade sina svar infogade i vårt mail varför även svaren syns nedan.
Från: [email protected] <[email protected]>
Skickat: den 14 april 2021 11:39
Till: Håkan Roupé <[email protected]>
Kopia: Jesper Henke <[email protected]>
Ämne: Vakter, Kalmar kommunHej Håkan!
Vi har några frågor gällande de av Kalmar kommun anställda vakterna.
- Vilka befogenheter har dessa vakter?
Vakterna är ordningsvakter, förordnade av polismyndigheten, och under tiden de tjänstgör som ordningsvakter utövar de myndighet. Ordningsvakternas uppdrag är att upprätthålla den allmänna ordningen.
De har med stöd av Polislagen §13 rätt att avvisa, avlägsna eller slutligen omhänderta den som stör den allmänna ordningen. De har också rätt att omhänderta en person med stöd av Lagen om omhändertagande av berusad (LOB). Den sistnämnda lagen är en så kallad vårdlag och syftet är att skydda en person som är så pass berusad att denne inte bedöms kunna ta hand om sig själv. Vid båda dessa fall skall den omhändertagne skyndsamt överlämnas till polis som bedömer om omhändertagandet skall bestå. I samband med ett avlägsnande eller omhändertagande har en ordningsvakt rätt att göra en så kallad skyddsvisitation av personen i fråga. Syftet är att säkerställa att personen inte har några farliga föremål (läs kniv eller dylikt) på sig.
- Vad skiljer gentemot de befogenheter som en polis har?
I båda exemplen i ovan kan även en polis fatta beslut om så där är ingen skillnad. Skillnaderna i övrigt är så stora utifrån uppdrag och utbildning att det inte finns möjlighet att räkna upp alla men jag nämner en av de viktigaste och det är möjligheten att bedöma misstankegrad. En ordningsvakt har, liksom en väktare och vilken annan person som helst, möjligheten att göra ett så kallat envarsgripande. Vi har alla möjligheten att gripa den som kan misstänkas för brott där det finns fängelse i straffskalan och det rör sig om en färsk gärning eller där den misstänkte flyr från en plats. Som exempel kan det röra sig om att du som privatperson (eller väktare/ordningsvakt) kommer på någon med att stjäla en bil. Här ger lagen oss alla möjligheten men inte skyldigheten att envarsgripa den misstänkte. Vi har då också möjligheten att använda försvarligt våld för att göra detta. När det gäller våldsanvändningen skall både behovs- och proportionalitetsprinciperna beaktas. Efter ett envarsgripande skall den misstänkte även här skyndsamt överlämnas till polisen som bedömer om gripandet skall bestå. Polisens möjligheter att frihetsberöva en misstänkt hänger tätt ihop med kraven för ett anhållande och sedan en häktning och är en komplex separat historia. Se gärna https://polisen.se/lagar-och-regler/gripen-anhallen-eller-haktad/
- Vad ligger bakom Kalmar kommuns beslut att anställa dessa vakter?
Jag arbetade inte inom kommunen 2018 när ordningsvakterna togs i bruk men
efter en period av öppen narkotikaförsäljning, knivskärningar och flera bråk kring Centralstationen och Baronen tog kommunen beslutet att använda ordningsvakter som ett komplement till de insatser polisen gjorde.
Polismyndigheten har inte resursen att ständigt (under frekvent tid) finnas på en plats vilket det fanns behov av. Syftet var att återställa ordningen på platserna och rent allmänt stärka tryggheten i centrala Kalmar.
- När togs detta beslut och av vem?
Beslut om att ordningsvakterna skulle anställas av kommunen togs i november 2017 och verkställdes från 2018-01-01.- Under vilka tider är de i tjänst? 24/7 eller vad?
Ordningsvakter är i tjänst:
Mån-tors 13.30-22.30
Fre 13.30-01.00
Lör 13.00-01.00
Sön 13.30-21.00- Vad är kostnaden för dessa 8 tjänster?
Omfattningen är för närvarande 3,75 tjänster fördelat på 5st ordinarie medarbetare, där till har vi 3st vikarier. Totalt 8st personer men 3,75 årsarbetare.
Kostnaden för verksamheten är totalt 3,14 milj per år.- Eventuella overheadkostnader?
Vi har ingen uträkning som täcker alla overheadkostnader. Dock finns budgeterat för 200.000 SEK/år för fordon, bränsle, utrustning, övriga kostnader. Detta är inkluderat i dem 3,14 milj ovan.
Emotser dina svar via denna mail,
Mvh
Anna, Granska Kalmar
Mailet nedan är Håkans svar och vi har ovan redovisat våra frågor med hans/ Jens Jonssons svar enligt nedan.
Sv: Vakter, Kalmar kommunons 14 apr. • 13:57
“Vid klockan 02.44 åkte polis till Kvarnholmen i Kalmar, hem till en kvinna i 50-årsåldern som ska ha blivit rånad på Gripgatan på Ängö. Där uppges en person ha knuffat omkull henne och tagit hennes mobil.”
Helt jävla sjukt hur det blivit i Kalmar!
Det finns inte för få poliser eller fängelser i landet. De räcker gott o väl till våra inhemska kriminella.
Var ska de 500 planerade bostäderna på Stensö ligga, som Barometern skriver om idag?
Storhetsvansinne???
Hela samhällsklimatet är tufft och har vi då makthavare som inte förmår eller har insikten att ta tag i dessa frågor, utan prioriterar saker som vi inte behöver ta här.
Men att mycket av den skit som begås har en överrepresentation i en speciell grupp, råder inget tvivel om.
Och att det inte finns handlingsplaner eller ett kraftfullt agerande är sorgligt.
Men återigen har man inte den grundutbildning som vi har rätt att kräva av dessa som vi betalar lönerna åt.
Den här enheten “trygghet och säkerhet” finns ju inte ens omnämnd på kommunens hemsida.
Så värdelös och amatörmässig hemsida har jag aldrig skådat.
“Slägga kastad genom butiksfönster
En matbutik vid Margaretaplan i Kalmar utsattes för ett inbrottsförsök under natten till söndagen.”
Mina föräldrar är ca 75 år. De vågar inte gå ut längre. De är med i olika pensionärsgrupper som vittnar om samma sak. Den förändring Kalmar har genomgått för denna generation från att inte ens låsa dörren när man gick och handlade, ej låste cykeln utanför affären, aldrig var rädd att gå ut ens på natten tid men aldrig var rädd dagtid i stan.
En enorm förändring som mer idag liknar en storstads sämre områden …. Hur ska denna statistik , rykte gällande ren rädsla/kriminalitet locka till medborgare från andra städer?
Är det därför man på http://www.kalmar.se inte nämnder detta, utan väljer att skryta om saker som är samma sak som ” vi vill ha fred på jorden” . Delge sakligt VAD ni gör faktiskt.
Detta lurar folk och vi skäms när inflyttade eller turister tror på påstådda “bäst i landet” rop.
För att lösa problem måste man erkänna dem!
Helt rätt Karin,
Man måste precis som du säger ,först erkänna att man har problem oavsett vad det gäller.
Men detta är väldigt svårt för våra folkvalda att tala om.
Mina föräldrar är också oroliga och tar alltid taxi om man någon gång är ute och äter på stan tex och ber chauffören vänta tills man är inne i huset.
Ge oss nu konkreta svar på hur vi ska känna oss tryggare, och inte svammel bara.
Och om ni på oppositionen vill ha pluspoäng, så börja med trygghetsfrågorna.