Efter katastroferna i Tyskland och Belgien har det varit många inslag i både radio och tv, givetvis för att försöka ge en bild över det som hänt men framförallt för att få svar på frågan “skulle detta kunna hända i Sverige?”
Det är alla experter som vi har hört eniga om att det kan, eller egentligen, att det redan har hänt även om de inte varit lika katastrofala som de i Tyskland och Belgien. Som exempel kan nämnas översvämningarna i Malmö 2014, Arvika 2000 och nu nyligen i Tranås.
Några saker som flera av dessa experter framhåller är att rinnande vatten på detta sätt/ i denna omfattning är oerhört kraftfullt och att det måste hanteras genom förebyggande arbete vilket kommunerna ansvarar för i sin samhällsplanering.
I Studio ett (P1, torsdag 15/7) intervjuas bl a Leif Sandahl, MSB (tid 07:45 in i inslaget) https://sverigesradio.se/artikel/dodssiffran-stiger-i-tyskland-efter-oversvamningar
Han berättar i denna intervju att vi i Sverige i första hand så försöker vi att förebygga och förhindra att sådant här händer. Citaten nedan från detta inslag
“Allt börjar givetvis med med den kommunala planeringen och att inventera och se var vi har våra byggnader, hur vi bygger och hur vi ordnar vår infrastruktur.”
och
“Det viktiga är att förebygga. Vi kan aldrig bygga en beredskap för att klara de här stora konsekvenserna”
I Studio ett (P1, fredag 16/7) intervjuas bl a professor Sten Bergström, klimat och vattenexpert, tidigare forskningschef på SMHI. (21:00 in i inslaget) https://sverigesradio.se/artikel/katastroflage-efter-oversvamningar
Citaten är hämtade från detta inslag.
“Det är också en fråga att tänka på risk och sannolikhet och jag tror inte att man alltid i samhällsplaneringen har helt klart för sig hur stora de här riskerna egentligen är”
I intervjun får han även frågan:
“-“går det ens att bygga så att man klarar dessa enorma påfrestningar som har varit nu “?
I det här fallet handlar det mest om att undvika att bygga. Vissa platser är olämpliga att bygga på och har man bra kontroll på beräkningar på översvämningsområden i samhällsplaneringen i framtiden undvika sådana här områden.”
“En klok samhällsplanering där man tar hänsyn till klimatriskerna, och det har man ju faktiskt börjat med i Sverige, dvs när man gör planer för vart man ska bygga hus tar man hänsyn till att man kan få förändrade vattenflöden och kanske ökar då säkerhetsmarginalen.
Det finns ju kartor över detta här som MSB har tagit fram som är väldigt bra att titta på t ex.
Då får man en ganska bra bild över vilka risker vi utsätter oss för.
Jag tror att man ska ägna mer tid åt den typ av analyser för det kommande samhället.”
Samtliga experter lägger alltså ansvaret för det förebyggande arbetet på kommunerna i och med deras samhällsplanering. Till det kommer givetvis länsstyrelsernas ansvar i rollen som tillsynsmyndighet vid exempelvis nya detaljplaner.
Som vi skrev i gårdagens inlägg så är Kalmar ett av de utpekade riskområdena i den av av MSB och SGI nyligen släppta rapporten.
Vi har därför skickat följande mail till de berörda på Kalmar kommun. Vi önskar svar på hur de agerat med tanke på vad denna rapport konstaterar och vikten av det förebyggande arbetet, särskilt då vi bor i ett av de tio utpekade riskområdena.
“Hej!Vi har tidigare skrivit ett antal inlägg relaterade till framförallt risken för översvämningar i Kalmar kommun.Med anledning av den senaste veckans katastrofer i Tyskland och Belgien med enorma konsekvenser, både mänskliga och ekonomiska, har vi därför åter skrivit om detta ämne.MSB och SGI kom 1/6-21 med en rapport. Följande citat är hämtade från denna rapport.“SGI och MSB har identifierat tio nationella riskområden för ras, skred, erosion och översvämning.”
“Rapporten visar att ras, skred, erosion och översvämning potentiellt kan få mycket stora konsekvenser för människors liv och hälsa, för ekosystem och för infrastruktur, bebyggelse och kulturarv.”
“– Sammantaget bedömer vi att det finns förutsättningar att i tid minska de stora samhällsstörningar och skadekostnader som ras, skred, erosion och översvämning kan medföra, förutsatt att förebyggande åtgärder genomförs, Johan Anderberg, generaldirektör på SGI.”
Våra frågor till dig är därför följande:1. Vad gör Kalmar kommun för förebyggande åtgärder?2. Vilka personer ansvarar för att ta fram de underlag som dessa åtgärder bygger på?3. Vad har dessa personer för utbildningar4. Vad är tidplanen?HälsningarKarl-Axel, Granska Kalmar”
Så snart vi får deras svar publicerar vi dem.
Det blir väl som vanligt inget vettigt svar eller ett “frågan besvaras ej”.
Den som lever får se. Vi kommer, så snart alla är tillbaka efter semestern, att börja gå igenom mängder av material som vi har för att göra JO-anmälningar.
Om inte annat, så ur det perspektivet är ett uteblivet svar också ett svar
Förvänta er inga svar, för dom vet inte vad dom ska svara.
Så blir det när man inte begriper att man inte begriper.
Det är så nonchalant att agera på det sättet som man gör.
Det är en sån oreda i denna kommunen så man vill gråta.
Och det bara fortsätter, men förhoppningsvis så blir man snart tvingade att lyssna, för Kalmar är numer inte endast lokalt intresse utan på riksplanet.
Detta kommer att hända i Kalmar och på andra ställen också.
Inte frågan om det händer utan när det händer.
Och om man som experter säger, inte gör förarbetet utan bara sugen på att exploatera, då blir det så.
Nästan alla andra kommuner i länet har infört bevattningsförbud och uppmaning om att spara på dricksvattnet. Kalmar och Länsstyrelsen tycker inte det är akut än, enligt Barometern idag. Allt för att behaga turister och semesterfirare? Ena dagen råder klimatnödläge, andra dagen är det inte det.
Klimatet är ju fullständigt galet för tillfället. Bränder, översvämningar, orkaner, tyfoner, skyfall på löpande band.
Läste nyss att Storbritannien drabbats av översvämning ikväll o 6 skogsbränder samtidigt i Västernorrland. Sedan har vi Tyskland, Nederländerna, Belgien, Kina, USA och så oväder i Japan på gång.
Kanada också. Är det fler drabbade länder?